ابتدا در تعریف نمای ساختمان اشاره کنیم به کلمه نما در انگلیسی “Facade” که در اصل از کلمه ایتالیایی “Facciata” الهام گرفته شده است و به عنوان نمای بیرونی یا نمای کل ساختمان تعریف شده است. این اصطلاح اشاره به صورت یا چهره اصلی خانه دارد.
نمای ساختمان یکی از عناصر مهم یک سازه است. که به عنوان سدی در برابر باد، باران، طوفان، برف و یخ بندان عمل می کند.
در این صورت انتخاب یک نما می تواند شما را از خطرات حفظ کند و همچنین به مصرف کمتر انرژی و آسایش ساکنین کمک کند.
نما بخش جدایی ناپذیر هر ساختمان است که به بنا شخصیت می دهد و این زمان فرصت خوبی برای معمار است تا استعداد خود را به رخ بکشد.
بنابراین باید هنگام ساخت بنای مورد نظر از مهندس ساختمان یا فرد متخصص کمک گرفته شود.
در ادامه به معرفی چند نمای ساختمان می پردازیم
این سبک از نمای ساختمان به طور کامل با شیشه پوشانده می شود که عموما در ساختمان های اداری، تجاری و مرتفع به کار می روند.
از مزایای نمای شیشه ای می توان به وزن سبک، سهولت در نصب و میزان نوری که به خوبی از خود عبور می دهند اشاره کرد. نمای شیشه ای در مقایسه با دیگر نماها عایق نیستند و حرارت بیشتری از خود عبور می دهند همچنین در دراز مدت هزینه نگهداری بالایی دارند.
همانطور که از نامش پیداست این در این نما از مصالح سنگین استفاده می شود. برای اینکه نمای ساختمان در این دسته قرار بگیرد باید وزن مصالح بالای صد کیلوگرم در هر متر مربع باشد.
این نوع نما از سازه های پیش ساخته ای تشکیل می شود که در محل ساختمان به یکدیگر وصل و مونتاژ می شوند. سازه های پیش ساخته توسط دستگاه به صورت مکانیزه از چوب یا بتن ساخته می شوند.
مهم ترین مزیت نمای پیش ساخته در سرعت و سهولت نصب همچنین هزینه کمتر آن نسبت به سایز سازه های ساختمانی است. البته طراحی محدود آن باعث می شود اکثرا در کارخانه ها و مراکز خرید بزرگ استفاده گردد.
در طبقه بندی نمای ساختمان به نماهایی که از مصالح سنتی مثل آجر، سنگ، چوب، سرامیک و غیره استفاده شود سنتی می گویند.
نصب این عناصر پیچیدگی زیادی ندارد، سرعت نصب آن بالاست و هزینه کمتری دارد اما در مقابل به دلیل اینکه نماهای سنتی عایق کاری نمی شوند، گرما و صدا را عبور می دهند که این به معنای عدم صرفه جویی در انرژی است.
سیستمETI مخفف عبارت “External Thermal Insulation” به معنای عایق حرارتی بیرونی می باشد که در حال حاضر در تمام دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم صفحات عایق از جنس پلی استایرن و پشم معدنی به لایه بیرونی ساختمان چسبانده شده و با روکش فلزی یا عناصر دیگر پوشانده می شود.
از مزایای این نوع پوشش می توان به تنوع بافت و رنگ، نصب سیستم بر روی سازه های قبلی بدون هیچ گونه تخریب، مقاومت بالا در مقابل تغییرات آب و هوایی و جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت اشاره کرد.
با پیشرفت تکنولوژی یکی از اتفاقات مهم در صنعت ساختمان، نماهای هوشمند ساختمان است که میتواند علاوه بر ایجاد ظاهر زیبا در مصرف انرژی ساختمان کمک به سزایی داشته باشد. نمای هوشمند ساختمان کیتواند ترکیبی از المان های فیزیکی و الکترونیکی باشد. مثلا اینکه نورپردازی نمای ساختمان به شیوهای هوشمند و با توجه به ساعات روز تغییر کند و یا استفاده از کرکرههایی که بصورت هوشمند نور روز را با تنظیم هوشمند به داخل ساختمان هدایت کنند. این کرکرههای هوشمند علاوه براینکه در ظاهر و زیبایی ساختمان تاثیرگذار هستند قادر خواهند بود تا بصورت هوشمند به هنگام باران و طوفان بسته شده و از کثیف شدن شیشههای نمای ساختمان و پنچره ها جلوگیری نمایند. همانطور که میبینید ساختمان هوشمند حتی میتواند دارای نمایی زیبا و هوشمند باشد.
در صورتیکه به مبحث هوشمندسازی ساختمان علاقه مند هستید، به شما پیشنهاد می کنیم در ادامه مقاله ” خانه هوشمند چیست ” را مطالعه فرمایید.